OLDALTÉRKÉP
 
 

Bíbor és arany - időszaki kiállítás


KOSSUTH LAJOS BÉLYEGEKEN, EMLÉKBÉLYEGZŐKÖN, EMLÉKBORÍTÉKOKON

 

A bélyeg nélkülözhetetlen (volt) a postai szolgáltatások között, de a kezdetektől fogva a mindenkori országimázs része is. Ezért a rajta megjelenő ábrázolás a kiadó (megrendelő) állam szívesen látott személyiségeit, tárgyait, létesítményeit, történelmi jeleneteit, művészeti alkotásait örökíti meg. Természetes, hogy Kossuth Lajos a bélyegekre is felkerült. De nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is adtak ki bélyeget a portréjával. Az Amerikai Egyesült Államokban 1948-ban, a szabadságharc 100. évfordulójának emlékét örökítette meg a nyolc illetve a négy pennys változat. Olaszországban Kossuth halálának az évfordulóján, 1994-ben jelent meg az ottani posta jóvoltából a D. Vangelli által tervezett bélyeg.

A ceglédi születésű Füle Mihály (1914-2005) grafikusnak is köszönhetünk egy alkotást. AZ 1964-es kiadású bélyeg a korban nem szokatlan módon Dózsa György ceglédi beszédének évfordulóját összekötötte Kossuth ceglédi beszédével, így került kettejük közös portréja egy képre.

Légrády Sándor (1906-1987), Gönczi-Gebhardt Tibor (1902-1994) életművében szintén fontos helyet kaptak a Kossuth-ábrázolással ellátott bélyegek. Alkotásaik egy-egy példányát felülbélyegezve a népfőiskolák javára rendezett adománygyűjtésre is felhasználták az 1940-es években.

A bélyegekre, képeslapokra, emlékborítékokra gyakran alkalmi bélyegzők is kerülnek. Ezek a sokféle lenyomatok szintén a kossuthi évfordulókhoz kötődnek. Az előbbiekkel együtt lesznek pótolhatatlan kordokumentumok.

 

Bélyeg Olaszországból

Kossuth Lajos portréja legalább tízféle magyar postabélyegen látható. Egy-egy jeles évforduló emlékére adta ki ezeket a Magyar Posta. Legutóbb 2002-ben került forgalomba Kossuth ábrázolásával bélyeg, melynek tervezője Szunyogh András volt. Az alkotó az 1877-ben a ceglédi 100-as küldöttség tagjainak dedikált Kossuth- fotót használta fel a 24 forintos címletű bélyeg elkészítéséhez.

Bővebben

Nem csak Magyarországon kerültek forgalomba Kossuth-portrés bélyegek. Adott ki ilyet az USA postája is, az itt látható bélyeg pedig az olasz posta kiadványa. Az ökéntes száműzetésben élő "turini remete" halálának 100. évfordulója előtt tisztelegtek így az olaszok 1994- ben. A felirat szerint a tervező Antonio Vangelli (1917-2004) volt.

(A bélyeg a Kossuth Múzeum tulajdona)A "BÍBOR ÉS ARANY" CÍMŰ KIÁLLÍTÁS TOVÁBBI OLDALAI:

A Kossuth-kultusz ceglédi hagyománya »

Bevezető a Kossuth-kultuszról »

A ceglédi Kossuth-kultusz »

Az utazó államférfi »

Kossuth Lajos kézírásos hagyatéka az emigrációból »

A ceglédi Kossuth-kultusz 1877-1894. A ceglédiek turini látogatása, 1877. január 24. »

Fotók Kossuth Lajosról »

A ceglédi Kossuth-kultusz 1894-től napjainkig »

A ceglédi Kossuth-kultusz 120 éves a ceglédi Kossuth-szobor »

Kossuth-ábrázolások a képzőművészetben »

A magyar nemzet élő eszményesülése »

Kossuth Lajos képeslapokon »

Kossuth Lajos bélyegeken, emlékbélyegzőkön, emlékborítékokon »

Kossuth Lajos plakátokon »

Kossuth Lajos és a Kossuth-címer »

Kossuth Lajos emléktárgyakon »

Kossuth Lajos papírpénzeken, kitüntetéseken, jelvényeken, érmeken, érméken »