OLDALTÉRKÉP
 
 

Bíbor és arany - időszaki kiállítás


FOTÓK KOSSUTH LAJOSRÓL

 

A Kossuth Lajosról készült ábrázolások között kiemelt helyet foglalnak el a róla készült fényképek. A legrégebbi, bár bizonytalan hitelességű felvétel 1830-ban készült róla, az utolsó, halott Kossuthot megörökítő fénykép pedig 1894-ben készült róla. Saját vallomása szerint Kossuth idegenkedett attól, hogy portré készüljön róla. "Halandó ember én, nem szeretem halhatatlanítani sem lelki, sem testi arczképemet" - hangzik a sok közül az egyik, 1869-ben kelt magyarázata. A fényképezés 19. századi feltételei sem könnyítették meg a helyzetet, de azért Kossuth fotói között szép számmal vannak különleges felvételek. Az egyéniség varázsa, emberi nagysága, politikusi tartása sugárzik ezekről a képekről. Kossuth tekintete azt is magával ragadja, akik nem ismerik életének és tevékenységének részleteit.

Ott-tartózkodása idején, lefényképezték Kossuthot Bostonban, Londonban, de a legtöbbféle fotó turini fotóműteremben készült róla. Hűséges és nevezetes megrendelője volt a Pó utcai Giuseppe Ambrosetti festészeti és fényképészeti műtermének. Elégedett lehetett a szolgáltatással, hiszen több mint húsz évig járt ide, ha fényképet szeretett volna készíttetni.

Szerettek Kossuth Lajossal lefényképezkedni az őt felkereső csoportok is. A nevezetes ceglédi 100-as küldöttség után az 1889-es Turinba látogató nyolcszázötven tagú magyar társasággal készült kép is a nevezetességek közé tartozik. Budapest főváros küldöttsége a díszpolgári oklevelet adta át Kossuthnak, róluk ekkor készült egy felvétel. Magyar fényképész, Ellinger Ede is elment Turinba, hogy 1890-ben megörökíthesse a 90. születésnapjára készülő Kossuthot.

A kor divatjának megfelelően egy-egy dedikált Kossuth-fotó a családi örökség féltve őrzött darabjai közé tartozott. A ceglédi 100-as küldöttségnek adományozott fényképekért külön hálával tartozik a Kossuth Múzeum a leszármazottaknak!


JÁTÉK

Az alábbi linkre kattintva Kossuth Lajos és Kossuth Ferenc alakjai rajzolódnak ki a képen, ha minden puzzle darabját a helyére teszed! (Hogy jobban élvezd a képkirakót, tedd a képet teljes képernyőre!)

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=3fa4fa3dd408


A "BÍBOR ÉS ARANY" CÍMŰ KIÁLLÍTÁS TOVÁBBI OLDALAI:

A Kossuth-kultusz ceglédi hagyománya »

Bevezető a Kossuth-kultuszról »

A ceglédi Kossuth-kultusz »

Az utazó államférfi »

Kossuth Lajos kézírásos hagyatéka az emigrációból »

A ceglédi Kossuth-kultusz 1877-1894. A ceglédiek turini látogatása, 1877. január 24. »

Fotók Kossuth Lajosról »

A ceglédi Kossuth-kultusz 1894-től napjainkig »

A ceglédi Kossuth-kultusz 120 éves a ceglédi Kossuth-szobor »

Kossuth-ábrázolások a képzőművészetben »

A magyar nemzet élő eszményesülése »

Kossuth Lajos képeslapokon »

Kossuth Lajos bélyegeken, emlékbélyegzőkön, emlékborítékokon »

Kossuth Lajos plakátokon »

Kossuth Lajos és a Kossuth-címer »

Kossuth Lajos emléktárgyakon »

Kossuth Lajos papírpénzeken, kitüntetéseken, jelvényeken, érmeken, érméken »