OLDALTÉRKÉP
 
 

Hír, program

A szent kereszt felmagasztalása templom

2021.12.03. 18:48 [TT] Rovat: QR - Cegléd Épített öröksége

A szent kereszt felmagasztalása templom

 Exaltation of the Holy Cross Church. Built from 1822- 1825. Architect: Ferenc (Tunkel) Homályossy (1769- 1840?)

A church stood in its place even in the middle ages. Today it stands in Kossuth Square which is the centre of civil service in Cegléd.

 Die Heilige Kreuz-Kirche. Sie wurde 1822-1825 an der Stelle einer gotischen Kirche aus dem 14.-15. Jh. nach den Plänen von Ferenc (Tunkel) Homályossy (1769-1840?) errichtet.

Die Kirche steht auf dem Kossuth Platz. Der Platz ist heute das Verwaltungszentrum der Stadt.

  Épült 1822-1825-ben. Tervezte Homályossy (Tunkel) Ferenc (1769-1840?)

"Ezen újonnan épített r. catholica templom az régi templomnak helyére építtetett, de mindazonáltal megfordítva, tudniillik ahol a réginek tornya volt, most ott az új Szentegyháznak sanctanariuma építtetett, az torony pedig az templom fő bemenetelénél állíttatott" - jegyezte fel az ismeretlen krónikás az építkezés körülményeiről az előbbi néhány sort.

Az építendő templom alapkövét 1822. május 3-án helyezték el "napkelet félrül", három év múlva, 1825. december 19-én pedig föl is szentelték az új Istenházát. A központban álló épület és környéke a hitéleten kívül közérdekű célt is szolgált. A mise után itt, a bejárat előtt dobolták ki 1901-ig a városi hivatalos közleményeket. A 20. század harmincas éveiben itt volt az "emberpiac": a Szentháromság szobor körül gyülekeztek a munkára váró napszámosok. A templomtornyában a tűzőrök figyelték éjjel-nappal a várost, nehogy a gyakran fellobbanó lángok végzetes károkat okozzanak.

A képtár megtekintéséhez kattintson a fenti kisképekre, vagy ide!

 

A Kossuth téren álló templom tornya 1944 novemberében a várost ért szovjet légitámadás áldozata lett. Ekkor sérült meg a mellette álló plébánia is; szerencsére azt és a teret környező többi épületeket csak kisebb károk érték.

"Az ostrom idején a mi templomunk szenvedett a legtöbbet, mert körülsétálója miatt tűzoltóság és minden itt megforduló, más nemzetiségű német, orosz, katonaság igénybe vette. Nagy felületekben levált a vakolat és a torony bádogsisak előredőléssel fenyegetett" - olvasható a Historia Domusban Taraba József plébános bejegyzése.

A templom restaurálása még évekig tartott; előbb az oltárokat, a belső oszlopokat, a keresztkutat is helyre kellett állítani.

"Közben a nép ajkán tréfásan emlegették, hogy mi van a ceglédi templomokra felírva" - jegyezte meg a történetet folytató plébános. "A reformátusra: 'Jertek, imádjuk az Urat! Az evangélikusra: 'Erős vár nekünk az Isten.' A zsidó templomra: 'Áhítattal lépünk szent hajlékodba'. És a katolikusra: 'Vigyázat, hull a vakolat!"

Végül 1967-ban állították helyre (építették vissza) a templom tornyát.

Értékelés: 2.5/2