OLDALTÉRKÉP
 
 

Hír, program

Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola

2021.12.03. 18:47 [TT] Rovat: QR - Cegléd Épített öröksége

Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola

 Holy Cross Catholic Primary School. Built in 1930. Architect: dr. Gáspás Fábián (1885-1953)

A well-shaped moderate building. Nuns lived, prayed and taught here before the second world war.

 Heilige Kreuz Katholische Allgemeine Schule. Das Gebäude wurde 1930 nach Entwürfen von dr.Gáspár Fábián (1885-1953) errichtet.

Es ist ein maßvolles, angemessenes Gebäude. Vor dem II. Weltkrieg wohnten, beteten und unterrichteten hier Nonnen.

  Épült 1940-ban. Tervezte dr. Fábián Gáspár (1885-1953)

A Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek társulata 1922-ben érkezett Ceglédre. "… leányifjúságunk fokozottabb valláserkölcsi oktatására és nevelésére" vállalkoztak; tevékenységük látványos eredménye a később Szent Józsefről elnevezett katolikus polgári leányiskola megalapítása volt. Az új intézményben, a Pesti út 4. számú épületben 1927-ben kezdődött meg a tanítás.

Három év múlva, 1930-ban új épületet emeltek itt; ennek tervezője a főleg katolikus templomok építésével megbízott DR. FÁBIÁN GÁSPÁR (1885-1953) volt. A földszinten a tantermek, az emeleten a nővérek szobái, cellái, az udvarban a kápolna: ezekből az egységekből állt az új létesítmény. Az új intézményt Klebelsberg Kunó is megtekintette. "A miniszter inkognitóban érkezett s éppen azért csak szűkebb környezet fogadta" - írta a látogatásról a Cegléd és Környéke című hetilap 1930. március 23-ai száma.

A képtár megtekintéséhez kattintson a fenti kisképekre, vagy ide!

 A katolikus polgári leányiskola népszerű intézmény volt Cegléden, hiszen a nővérek szívesen vártak itt minden diákot, tartozzék az bármely vallási felekezet. "A kápolnában sok szép ájtatosság volt, és soha nem volt üres, mindig volt, aki imádkozott. Ez a kápolna nagyon kedves és szép volt. Magyar-Mayer Antal, a budapesti Képzőművészeti Iskola tanárának tervei szerint és közreműködésével lett kifestve. A négy ablak is művészi üvegfestménnyel volt ellátva. A fafaragású oltárt Tirolból hozatták Csipkó László és neje kedves közreműködésével. A házfőnöknő áldozatos lélekkel segített, vigasztalt és rendet tartott" - jegyezte fel a plébánia Historia Domusában Taraba József lelkész.

A "zárda" (ahogy a ceglédiek nevezték) mégis a legrövidebb életű iskola lett városunkban. Az összes magyarországi szerzetesrendet egy 1948-ban kelt törvénnyel feloszlatták. A ceglédi zárdát 1950. december 5-én éjjel a hatóságok lefoglalták, a nővéreket kiköltöztették.

A Pesti úti épületben 1946 óta már általános leányiskola működött, amelyet 1950-ben Hámán Katóról neveztek el, végül 1974-ben összevonták a szomszédos, Mészáros Lőrinc (volt katolikus elemi, volt általános fiú-) iskolával.

Az időközben új szárnnyal bővített intézmény 1993-ban visszakapta a katolikus egyház, 2009-ben Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola névre keresztelték át.

Az egykori kápolna falait 2008-ban lebontották; azóta a helyén álló kereszt emlékezteti a diákokat és tanárokat az egykori Szent József katolikus polgári iskolára és a zárda lakóira.

Értékelés: 4.58/12