OLDALTÉRKÉP
 
 

Hír, program

Ceglédi Járásbíróság

2021.12.03. 18:36 [TT] Rovat: QR - Cegléd Épített öröksége

Ceglédi Járásbíróság

 District Court of Cegléd. Built in 1910. Architect: Pál Tóásó (1870 - 1927)

The door of the beautifully renovated building is guarded by the statue of law and justice. The most interesting decoration of the façade, are the two owls.

 Cegléder Bezirksgericht. Das Gebäude wurde 1910 nach den Plänen von Pál Tóásó (1870-1927) gebaut.

Den Eingang des schön renovierten Gebäude hüten die Statuen von der Wahrheit und das Recht. Die interssantesten Ornamente der Fassade sind die zwei Eulen.

  Épült 1910-ben. Tervezte Tóásó Pál (1870-1927)

Jelenlegi épülete a 20. század eleje óta áll a helyén, de az intézmény 1875-ben kezdte meg a működését a városban, a megyei törvényszék Kecskemétre való áthelyezése után. A helyi és a környékbeli "jogkereső közönség" mindig bőségesen ellátta munkával a bíróság munkatársait. Az évenkénti kimutatások pontosan jelzik az ügyvédek és a bírák munkájának mennyiségét; a peres ügyek ritkán rendeződtek(nek) röviden és egyszerűen…

A képtár megtekintéséhez kattintson a fenti kisképekre, vagy ide!

Óriási forgalmú ügymenete ellenére az ügymenet alapján a ceglédi a királyi törvényszék területén működő bíróságok között a legjobbnak számított. Pedig a városban élő ügyvédek hivatali teendői mellett a közélet szinte minden területén helytálltak. Jogot végzett emberek voltak a 20. század első felének polgármesterei is: Gubody Ferenc, Gombos Lajos, Sárkány Gyula szintén ügyvédi vizsgát tett még a megválasztása előtt.

Érdekes véletlen, hogy a bíróság elnökét a múltban mindig valamelyik szomszédos város szakemberei közül választották ki. Egy 19. századi anekdotában beszélgető nagykőrösi és ceglédi ember így kommentálta ezt a helyzetet:

Igaz, hogy már a helyetekbe kell vinni a bolondokházát, annyian vagytok? - kérdezte a kőrösi. Igaz - válaszolta a ceglédi - csak attól félünk, hogy azzal is úgy járunk majd amint a járásbírósággal, azt is megrakják majd kőrösiekkel.

A bíróság régi épületének állapota szintén éveken át állandó témája volt a helyi sajtónak. Bár az új (mostani) épület helyszínét már 1907-ben kijelölték, tárgyaltak a tervezővel, Tóásó Pállal, de az építkezésről szóló formális döntés csak 1909-ben született meg. Eszerint a város megveszi az egykori uradalmi épületet, az ellenőri lakot, átadja azt az államnak, mely kizárólag igazságügyi intézményt építhet a területen.

A régen várt, új, korszerű épületbe 1910. május 12-én költözött be a hivatal. "A földszinten a büntető osztály és telekkönyvi osztály, az emeleten pedig a polgári osztály, a bíróság vezetőjének s az ügyvédek szobája lesz berendezve. Ugyanitt vannak a zárkák is" - számolt be a nagy eseményről a helyi sajtó.

Bár a neve, a szervezeti felépítése többször változott az idők során, a Kossuth téri épületben 1910 óta folyamatosan a bíróság működik. Építését, az épület 100. évfordulóját egy-egy emléktábla örökíti meg az előcsarnokban.

Értékelés: 4.58/12