OLDALTÉRKÉP
 
 

Hír, program

Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium

2021.12.03. 18:10 [TT] Rovat: QR - Cegléd Épített öröksége

Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium

 Lajos Kossuth Secondary School of Cegléd. Built in 1903. Architect: Gyula Pártos (1845-1916)

The oldest two storey building in Cegléd. It is waiting for its complete renovation in the following years. Not only students from Cegléd but also students from the districts of Cegléd may study here.

 Das Cegléder Kossuth Lajos Gymnasium. Es wurde 1903 nach den Plänen von Gyula Pártos (1845-1916) errichtet.

Das älteste zweistöckige Gebäude in Cegléd, in den nächsten Jahren wartet auf es eine umfangreiche Renovierung. Nicht nur Schüler aus Cegléd, sondern Schüler aus der ganzen Umgebung können hier lernen.

  Épült 1903-ban. Tervezte Pártos Gyula (1845-1916)

Hosszú és tanulságos történet a ceglédi gimnázium alapítása. Évekig tartó huzavona, személyeskedésektől sem mentes vita előzte meg az új intézmény megnyitását. Szerepel benne különc adakozó, jövőbe látó polgármester, megosztott képviselő-testület, akadékoskodó újságíró. A tét igen nagy volt, hiszen egy középiskola hosszúidőre meghatározhatja egy település jövőjét.

A képtár megtekintéséhez kattintson a fenti kisképekre, vagy ide!

A kezdeményezők neve közül kettőé mindenképpen idekívánkozik: Dobos János mérnöké, akinek nagylelkű adománya alapozta meg a létesítést és Gubody Ferenc polgármesteré, aki éveken át kitartóan, türelmesen küzdött a középiskola megnyitásáért.

Az új városházán 1893. február 3-án tartott első ünnepi közgyűlés határozatai közül az egyik emlékezetes pont a gimnázium alapításával foglalkozott, a végső szót pedig 1899-ben mondta ki a közgyűlés az ügyben. Ebben az évben, 1899. szeptember 1-jén ülhettek be először a diákok, szám szerint kilencvenketten az iskola padjaiba, de az első tanév még ideiglenes helyen, a polgári fiúskola osztályában kezdődött el.

Az új iskola épülete újabb szenvedélyes és indulatos vitákat váltott ki; ezúttal a helykijelölése volt a polémia tárgya. Az 1900. december 20-ai városi közgyűlés a Széchenyi tér mellett döntött, 1901-ben a minisztérium is jóváhagyta a határozatot, de a leszavazott képviselők mindent megtettek, hogy megnehezítsék a polgármester dolgát, Fellebbeztek minden hivatalos fórumon, "megszállták" a helyi sajtót és érveikkel minden nap bombázták a helyi közvéleményt. Már kiírták az építési pályázatot, amikor az egyre fogyatkozó ellenzék 1902-ben még egy kísérletet tett: fölmentek a miniszterhez, hogy személyesen kérjék meg a határozat megváltoztatására.  A kérvényezők döntő érvét, mely szerint a Széchenyi tér messze van, a jó humorérzékkel megáldott Wlassics Gyula azzal hárította el, hogy a fiatalságnak kell a testmozgás…

Az épület terveit Pártos gyula készítette el, 1902 júniusában letették az alapkövet, októberben már megtartották a bokrétaünnepet. Pedig az építkezés óriási vállalkozás volt, a korabeli Cegléden ez volt az első kétemeletes épület. A monarchia minden pontjáról özönlöttek az iparosok ajánlatai, minden egyes munkára, szállítandó anyagra, berendezésre igen nagy volt a kínálat. 1903 szeptemberében aztán a gimnazisták már az új épületben "szedték magukba a tudást". A középiskola révén Cegléd s környékbeli községek központja lett.

Az ott tanító kiváló pedagógusok nevét lehetetlenség itt felsorolni, Pais Dezső azonban semmiképp sem maradhat ki, hiszen neki köszönhetjük mi, ceglédiek a Cegléd helységnév etimológiáját.

Értékelés: 4.58/12