OLDALTÉRKÉP
 
 

Hír, program

CVSE Sportcsarnok

2021.12.03. 19:52 [TT] Rovat: QR - Cegléd Épített öröksége

CVSE Sportcsarnok

 CVSE (The Cegléd Railroad Sport Club) Sports Hall. Built in 1906. Architect: Lipót Baumhorn (1860-1932).

Originally this building was the synagogue of the Jewish community of Cegléd. “Áhítattal lépünk szent hajlékodba" (With piety we enter your holy place.) was written on the building.

 CVSE Sporthalle. Sie wurde 1906 nach den Plänen von Lipót Baumhorn (1860-1932) gebaut.

Sie war ursprüngich eine Synagoge der Cegléder Gemeinde. Es gab eine Schrifttafel auf dem Gebäude: Wir treten mit Andacht in dein heileges Heim.

 Épült 1906-ban. Tervezte Baumhorn Lipót (1860-1932)

"Áhítattal lépünk szent hajlékodba" - ezt a feliratot vésték a zsinagóga bejárata fölé. A képeslapon azonban nem látszanak a betűk, hiszen a felvétel készítése idején jól láthatóan még be sem fejeződött az építkezés.

Az 1850 körül alakult ceglédi hitközség hosszas tervezgetés után szánta rá magát az új zsinagóga felépítésére, melyet a régi 1855 óta bérelt imahely helyére álmodtak meg. A terv megvalósulásához komoly segítséget kaptak a várostól: a képviselő-testület jótállásával vették fel a munka elvégzéséhez szükséges összeget, a terület pedig díjazás nélkül került a tulajdonukba. "… a zsidó egyház iránti tiszteletből a város tradíciójához képest e kérés elől nem szabad elzárkózni" - olvasható a döntésről szóló képviselő-testületi határozatban.

A képtár megtekintéséhez kattintson fenti kisképekre, vagy IDE!

 

A neves építészt, Baumhorn Lipótot (1860-1932) kérték fel a tervek elkészítésére. A régi kis imahelyen 1905. március 25-én megtartották az utolsó tiszteletet, 1906-ban pedig már készen állt az új templom. A szeptember 12-ei avatáson természetesen részt vettek a városi képviselő-testület, a helyi felekezetek és a testületek tagjai. A vendégek a közeli iskolából vonultak át az ünnepség helyére. "A hitközségi elnök a templomkulcsot átveszi az építőtől és átnyújtja Gubody Ferenc polgármester úrnak s felkéri a templom kinyitására" - így írja le a meghívó az esemény legünnepélyesebb pillanatát.

A templom felszenteléséhez összeállított emlékirat megörökítette a hitközség elöljárónak névsorát is; Ransburg Adolf elnök összeállításának másolata ma a Kossuth Múzeum gyűjteményében található. A rabbinak, dr. Feldmann Józsefnek a neve sem maradhat ki a felsorolásból.

Létszáma alapján sosem volt a zsidóság a Cegléd meghatározó "tényezője"; az általuk teremtett és képviselt kultúra mégis páratlan jelenség volt a város életében. Részesei voltak a helyi közéletnek, jótékonykodó és társasági egyleteik ismertek voltak a városban.

Az állami segédlettel 1944-ben pusztulásra ítélt közösségből kevesen érkeztek vissza a háború után; zsinagógájuk, iskolájuk elárvult. Az iskolába az újonnan alapított, állami gyógypedagógiai iskola diákjai kaptak helyet, egészen 1982-ig, az épület lebontásáig tanultak itt. Az egykori Erdő utcát 1948-ban Damjanichról nevezték el, a zsinagógát pedig 1966-ban átvette a városi tanács. A belső átalakítás után 1969 óta a CVSE sportolói tartják ott az edzéseiket.

Értékelés: 4.58/12