OLDALTÉRKÉP
 
 

Hír, program

Református Általános Iskola

2021.12.03. 19:36 [TT] Rovat: QR - Cegléd Épített öröksége

Református Általános Iskola

 Calvinist Primary School. Built in 1858. Architect: Ferenc Hammerl.

The oldest school of the city functions here today; It was founded in 1545. The Church of the Calvinist congregation stands next to it.

 Die Reformierte Allgemeine Schule. Sie wurde 1858 gebaut. Die Entwürfe lieferte Ferenc Hammerl.

Die älteste Schule der Stadt wurde 1545 gegründet, heute wird dieses Gebäude als Schule genutzt. Neben ihr steht die Kirche der reformierten Konfession.

 Épült 1858-ban. Tervezte Hammerl Ferenc

A Református Általános Iskola egyike  városunk legrégebbi intézményeinek: az első, róla szóló adat 1545-ben kelt.

Új tanító érkezett akkor az iskolába, egyháza jeles személyiség volt, Szegedi Kis Istvánnak hívták. A tudós prédikátor nemcsak a templomban prédikált, hanem az iskolamester felkérésére az iskolában is tanított. Két és fél évig maradt Cegléden, emlékét a mai templom bejárata mellett elhelyezett bronztábla őrzi. 

A képtár megtekintéséhez kattintson a fenti kisképekre, vagy ide!

 

Szegedi Kis István persze, még nem a mai épületben tanított, mert azt csak 1858-ban építették egy helybeli mester, Hammerl Ferenc tervei szerint. Bár több átépítést, átszervezést, átnevezést megért ez az iskola, az eredeti funkciója napjainkig megmaradt. Az 1948-as államosítás után Földváry Károly Általános Fiú- és Leányiskola néven működött tovább. Tíz év múlva emléktáblán is megörökítették a névadó emlékét és az épület centenáriumát.

A református egyház 1992-ben kapta vissza az épületet, az iskolát. Változott az elnevezés is, a Földváry-emléktáblát áthelyezték a lépcsőházba. Az iskola alapításának 430. évfordulójára 1995 óta szintén tábla emlékeztet az udvarra vezető ajtó mellett.

Az iskola másik, Kazinczy utcai épülete 1896-ban épült fel. Ide eredetileg csak a lányok jártak. A többi magyarországi iskolához hasonlóan, a ceglédi intézményekben is az 1960-as évektől lett általános ez az oktatási forma.

A Református Általános Iskola 2004-ben újabb szárnnyal bővült: az új épületben ennek az évnek a szeptemberében kezdődött meg a tanítás.

Értékelés: 4.58/12