OLDALTÉRKÉP
 
 

Hír, program

Óplébánia

2021.12.03. 19:31 [TT] Rovat: QR - Cegléd Épített öröksége

Óplébánia

 Old Parish. Built in 1753

It is the oldest building in Cegléd. It was built on a middle age foundation, an honourable and simple house in the centre of the city.

 Das Pfarrhaus. Es wurde 1753 gebaut.

Das älteste Gebäude der Stadt.
Es ist ein auf mittelalterliche Fundamente gebautes, einfaches, respektables Haus im Stadtzentrum.

  Épült 1753-ban

A régi templom mellett álló plébániát a Szent Klára apácarend építtette. A klarisszák kolostora Óbudán volt, ők birtokaik révén kötődtek a városhoz, ők gyakorolták a kegyúri jogokat, nekik kellett gondoskodniuk az egyház hivataláról, épületeiről. A plébánia 1753-ban épült fel, az azóta eltelt évszázadok alatt többször átalakították. Megváltozott a környezete is, a városrendezés miatt többször fenyegette a lebontás veszélye is. Szerencsére, sikerült megmenteni városunk legrégebbi, jellegzetes épületét, amely megújulva és megszépülve áll az egyház régi telkén.

A képtár megtekintéséhez kattintson a fenti kisképekre, vagy ide!

Az épület Eötvös téri oldalán Mészáros Lőrinc, Dózsa György egyik alvezérének tartott állítólagos ceglédi plébánosnak állítottak emléktáblát. Ezen a falon kapott helyet az egykori ceglédi diák, Nagysándor József aradi vértanú emléktáblája is.

A Kossuth téri oldalon Toldy Ferencre emlékeztet a harmadik tábla; ő szintén a ceglédi katolikus elemi iskola tanulója volt egykoron.

Értékelés: 4.58/12