OLDALTÉRKÉP
 
 

Hír, program

Kossuth Hotel és Étterem

2021.12.03. 19:20 [TT] Rovat: QR - Cegléd Épített öröksége

Kossuth Hotel és Étterem

 Kossuth Restaurant and Hotel. Built in 1904. Architect: János Tímár (1867- 1943)

It is the oldest hotel and restaurant in the main street of Cegléd. The builder and the owners today are also from Cegléd.

 Das Kossuth Hotel und Restaurant. Das Gebäude wurde 1904 nach den Plänen von János Timár (1864- 1943) errichtet.

Das älteste Hotel und Restaurant der Cegléder Hauptstrasse. Cegléder Bürger haben das Gebäude bauen lassen und auch heute ist es im Besitz einer Cegléder Familie.

  Épült 1904-ben. Tervezte Timár János (1867-1943)

Nemzeti Szálloda - ezen a néven nyílt meg az 1904-ben épült házban az első szálloda, melynek eredeti tulajdonosa Rónay János volt. Az üzemeltetést azonban mindig bérlőkre bízta; közülük a régi ceglédi vendéglátósként számon tartott Richl József a legismertebb. Az épületben a földszinten természetesen vendéglő is volt, amely kezdetektől fogva érdekes rendezvények, találkozások helyszínéül szolgált. Járt ide például Gubody Ferenc polgármester, de az 1930-as években itt látták vendégül a ceglédi kisgazdapárt tagjai a Ceglédre többször is ellátogató Bajcsy-Zsilinszky Endrét.

A képtár megtekintéséhez kattintson a fenti kisképekre, vagy ide!

A cégér 1948-ban, az államosítással ismét változott: ettől kezdve nevezték el az intézményt Kossuthról. Igazi fénykort jelentett a hely számára az 1960-as évek. Az üzemeltetés a Hajdu Endre által irányított Róna Vendéglátó Vállalat feladata lett és az új mechanizmus jóvoltából a Kossuth is megújult. Jazz koncerteket rendeztek, itt vették fel a Benkó Dixiland kislemezét, de természetesen cigányzenészek is muzsikáltak itt a vendégek kedvére.

A többször felújított szálloda emeletén tíz szoba várja a vendégeket: összesen huszonkét fő foglalhatja el az 1, 2, 3 ágyas szobákat.

Értékelés: 4.58/12