OLDALTÉRKÉP
 
 

Hír, program

Ceglédi Városi Könyvtár

2021.12.03. 18:37 [TT] Rovat: QR - Cegléd Épített öröksége

Ceglédi Városi Könyvtár

 Cegléd Municipal Library. Built in 1894. Architect: János Timár (1867-1943)

The building originally housed several shops of the Lutheran congregation. It is not only a place for books, but also for events.

 Die Cegléder Stadtbibliothek. Das Gebäude wurde 1894 nach den Plänen von János Tímár (1867-1943) errichtet.

Ursprünglich diente das Gebäude als Basar der evangelischen Gemeinde. Heute kann man hier nicht nur Bücher ausleihen, sondern es gibt anderen Gemeinden und Veranstaltungen statt.

  Épült 1894-ban. Tervezte Timár János (1867-1843)

A városi könyvtár jelenlegi épülete eredetileg az evangélikus egyház üzlethelyisége volt, 1894-ben épült Timár János tervei alapján.

A könyvtár alapításának éve 1924, első helyiségét a városháza épületében nyitották meg 1925-ben. A szervezésben fontos szerepe volt dr. Hübner Emil ügyvédnek, újságírónak, a katolikus egyház egyik helyi történetírójának. A háborús veszteséget is elszenvedő könyvtár 1953-ban költözött ide, a Szabadság térre, az evangélikus bazár egyik szárnyába. Bár a zsúfoltság, a helyhiány miatt nem ez a legalkalmasabb hely egy ilyen intézmény számára, a könyvtár szakmai munkássága mégis itt teljesedett ki igazán.

A képtár megtekintéséhez kattintson a fenti kisképekre, vagy ide!

Egyik közössége, a Kárpáti Aurél Asztaltársaság 1964-ben tette át ide a székhelyét. Itt működik a szintén civilekből álló Ceglédi Irodalombarátok Köre, melynek tagjai gyakori résztvevői az általuk szerkesztett műsoroknak. A könyvtár rendezvényei (író-olvasó találkozók, ismeretterjesztő programok, szakmai beszélgetések, kiállítások, könyvbemutatók stb.) a kedvelt ceglédi események közé tartoznak. A könyvkölcsönzés sem veszített a népszerűségéből és szívesen járnak a könyvtárba az emberek az újságok, a folyóiratok olvasása miatt is.

A gyerekeket külön épületben fogadják a könyvtárosok: a fiatal korosztály a Gubody utcai Gyermekkönyvtárban ismerkedhet a könyvek rejtelmeivel.

A Ceglédi Városi Könyvtár szervezetébe tartozik egy különleges gyűjtemény, a Kürti Béláról elnevezett Sporttörténeti Gyűjtemény. A muzeális darabokat őrző kollekció kiállítása szintén a Gubody utcában tekinthető meg.

Szintén a Ceglédi Városi Könyvtár a székhelye a Települési Értéktár Bizottságnak, amely a ceglédi szellemi kulturális örökség összegyűjtéséről és éltetéséről gondoskodik.

Értékelés: 4.58/12