OLDALTÉRKÉP

Hír, program

Felhívás! Tárgyak, dokumentumok, fényképek kerestetnek!

2021.03.29. 16:22 [TT] Rovat: Főoldal

Felhívás!

 

Tárgyak, dokumentumok, fényképek kerestetnek!

 

Cegléden egykor két lovassági laktanya is állt. Az első kaszárnya 1874-re épült fel az Széchenyi-Törteli-Szolnoki utak találkozásánál. Egy század lovasságnak és az ezredparancsnokságnak volt itt hely. 1905-ig használták ezt a kaszárnyát - többnyire - huszárok. Ekkorra épült fel az új lovassági laktanya 3 századnyi lovasság és az ezredtörzs számára. Elődje ezt követően a 20. század folyamán többször kapott új funkciót; működött itt többek között honvédségi- és csendőrségi pótlóavató laktanya, fogház (leánynevelő intézet), vöröskeresztes kórház, üzemek, kórházi labor, utoljára kollégium, stb. Az épületet 2010-ben bontották le teljesen.

Felhívás! Tárgyak, dokumentumok, fényképek kerestetnek!

A második laktanya ettől nem messze, a Törteli- és Szolnoki út közötti területen kapott helyet. E kaszárnya az eredeti funkciója mellett más történelmi eseménynek is helyszíne volt. Az első világháború alatt internálótábornak, azt követően vöröskatonák számára fenntartott fogolytábornak adott helyet, majd újra huszárok állomásoztak itt. 1939-től bővítették, átalakították. Tőle DK-re, a Törteli út mentén felépült a páncéljárműves (motoros) laktanya is. 1942-ben huszárok helyett páncélos alakulatok; harckocsizók és légvédelmi tüzérek vették birtokba ezeket. A második világháború végén, 1944 novemberétől a szovjet hadsereg mindkét laktanya épületeiben fogolytábort alakított ki. A Kárpát-medence legnagyobb szovjet fogolytáborát. 1946-tól 1949-ig magyar, majd ezt követően szovjet alakulat laktanyája lett

E három laktanya, valamint az 1949-ig itt állomásozó magyar katonai alakulatok történetéről készül egy könyv, melynek szerzői Dr. Jójárt György és Gyura Sándor. Ehhez keresünk illusztrációs céllal korabeli dokumentumokat, fényképeket, tárgyakat az alábbi témákkal kapcsolatban:

  • Az első huszárlaktanya épülete; abban a pótlóavató laktanyák-, fogház-, üzemek-, a kórházi részlegek- a kollégium-működése.
  • A második huszárlaktanya épülete, a páncélos laktanya épülete.
  • A laktanyákba telepített internáló tábor és a fogolytáborok működése.
  • Az egykori katonakórház, majd 1930-tól városi kórház épülete, működése.
  • A városban működő egyéb katonai, vöröskeresztes kórházak 1946-ig.
  • Cegléden szolgált huszárok, páncélos- és gyalogsági katonák, 1919-es vörös katonák a hátországban és a fronton 1949-ig.
  • A városban egykor állomásozó román és szovjet katonai egységekkel kapcsolatos emlékek (1919, 1944-től)
  • Katonaélet a laktanyákban és a városban, város és a katonaság kapcsolata.
  • Katonai- és a hozzá kapcsolódó civil lósport a huszárlaktanya területén és azon kívül.

A felajánlott dokumentumokat, ha szükséges, digitalizáljuk és visszajuttatjuk tulajdonosukhoz. Ezek bekerülnek majd a Kossuth Múzeum gyűjteményébe is. Természetesen a múzeum eredeti dokumentumokat és tárgyakat is befogad. Kérjük felajánlásaikat a +36-20-321-3075-ös telefonszámon vagy a gyura.sandor@kossuthmuzeum.com e-mail címen, vagy a múzeum facebook oldalán tegyék meg.

Akik már korábban is rendelkezésünkre bocsátottak anyagokat, azoknak ezúton is újra köszönetünket fejezzük ki.

Segítségüket előre is köszönjük!

Értékelés: 5/2