OLDALTÉRKÉP
 
 

Hír, program

Színek és faktúrák

2021.10.29. 20:05 [TT] Rovat: Főoldal

Színek és faktúrákSzínek és faktúrák

Válogatás az első generációs ceglédi festőművészek alkotásaiból

2021. október 21 - 2022. február 27.

 

A 1880-as évektől Cegléden a nagygazdák és a parasztpolgárok, a kereskedők és az iparos vállal-kozók voltak a város társasági életének motorjai. A polgári ízlés és az általuk támasztott társadalmi igények hatására otthonaikban megjelentek a rep-rezentációs helyiségek. Ezekben az enteriőrökben az országosan is ismert és a helyi jelentőségű al-kotók festményei egyaránt jelen voltak.

Meghatározó volt a polgári és a gimnáziumi oktatás ízlés- és szemléletformáló hatása is. Szakspecifikus tanárok tanították a különböző mű-veltségterületeket, így például a mértani és művészeti rajzot is. Közülük többen nem csak tanítottak, hanem jelentős alkotók is voltak, mint például Kacziány Ödön, Réthy Lajos, Doby Samu, Mayer Péter, Veér László.

A városi, egyházi és magán megbízásokat teljesítő festőművészek mellett akadtak olyanok is, akik egyéb hivatásuk közben hoztak létre jelentős életművet. A Kossuth Múzeum az alapítása óta gyűjti a ceglédi kötődésű alkotók munkáit és azokat a műveket, melyek témája Ceglédhez köthető.

 

Tovább »

A ceglédi festőművészek első generációjához tartozott:

 

Túry Gyula (1866-1932) festőművész.

Münchenben és a bécsi Képzőművészeti Akadémián végezte tanulmányait.

Egyházi megrendelései miatt vált országosan ismertté.

Túry Gyula: Körös - Olaj, vászon, 1901.

 

Réthy Lajos (1849-1931) festőművész.
A ceglédi polgári iskola rajztanára, aki Budapesten és Münchenben tanulta a festőmesterséget. A kor népszerű irodalmi műveihez készített illusztrációival országos hírnevet szerzett magának.

Színek és faktúrák

Réthy Lajos: Illusztráció - Akvarell, papír, 1890 körül

 

Lukácsi János (1883-1944) festőművész.

Réthy Lajos tanítványa. Mesterségbeli tudását Budapesten és Münchenben szerezte. Festészetében az alföldi táj kapott központi szerepet, ugyanakkor számos portrét is készített városi és egyházi megbízára.

Színek és faktúrák

Lukácsi János: Téli erdő patakkal - Olaj, farost, én.

 

Szüle Péter (1886-1944) festőművész.
Budapesten, Hollandiában tanulta a festészetet, de a szolnoki és a kecskeméti művésztelepek voltak számára a legmeghatározóbbak. Rendszeres kiállítója volt a Műcsarnokban megrendezett Nemzeti Szalonnak. Számos díjban, elismerésben részesítették.

Színek és faktúrák

Szüle Péter: Téli táj - Olaj, vászon, 1912.

 

Mayer Péter (1891-1973) Budapesten kapta meg művészeti és mértani rajz szakos diplomáját. A ceglédi gimnázium tanára volt. A kecskeméti és a szolnoki művésztelepeken eltöltött nyarak nagy hatással voltak rá. Alkotói tevékenysége szerte-ágazó volt, de a portéfestészet terén jeleskedett.

 

Oldal Lajos (1894-1979) Doby Samu gimnáziumi rajztanár növendéke volt. A család anyagi helyzete miatt nem tanulhatott felsőoktatási intézményben. A kecskeméti művésztelep jelentette számára a szakmai alapokat.

Színek és faktúrák

Oldal Lajos: Zalabéri táj (részlet) - Olaj, karton, 1959.


Veér László (1896-1979) a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végzett rajztanárként és a ceglédi polgári iskolában tanított. Elsősorban akvarell és olajképei váltak ismertté, de alkalmazott műfajú munkái, illusztrációi is jelentősek.

Színek és faktúrák

Veér László: Ceglédi útkereszteződés (részlet)
Akvarell, papír, 1963.

Zakar József

Értékelés: 4.58/12